Acne

Acne is een ontsteking van de talgklieren in de huid. Hierdoor ontstaan dan mee-eters of puistjes. Acne komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten, zoals je gezicht, nek, borst, bovenrug of bovenarmen.
Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen. Deze zetten de talgklieren aan tot een hogere productie.

Hoe ontstaat acne?
Zoals eerder gezegd is acne een aandoening aan de talgklieren. Op de huid zitten ongeveer per vierkante centimeter 15 kleine talgklieren die huidsmeer produceren. De huidsmeer word afgevoerd naar buiten via de porie naar de huid toe. Onder invloed van hormonen in de puberteit veranderd de huid waardoor de talgklieren groter worden en meer huidsmeer produceren.

 

 

 

 

 

 

A
Dit is een normale talgklier

B
Door de grote productie van dikkere talg worden de talgklieren te nauw. De kliertjes raken verstopt met talg: je krijgt een mee-eter.

C
Als er in de mee-eters bacteriën terechtkomen, gaan ze ontsteken. Er komt dan pus in en er ontstaat een puistje. De bacteriën in de talgklier zetten de talg om in *vrije vetzuren die door de klier kunnen dringen en ontstekingen kunnen veroorzaken.


*vrije vetzuren kun je zien als beestjes die aan je talgklierwand gaan knagen en daardoor verspreidt de ontsteking zich onder de huid.

Behalve hormonale veranderingen kunnen er ook andere oorzaken zijn voor het ontstaan van acne: cosmetica, olie- of teerproducten, de overgang naar een ander klimaat of ondervoeding. Erfelijke factoren spelen ook een rol.
Het uitknijpen van puistjes of krabben verergerd de ontsteking en kan tot gevolg van littekens hebben.

Heeft u acne? Dan kunt u hiermee naar de huisarts gaan, met toestemming van de huisarts kunt u eventueel de acnebehandeling vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar. De eventuele vergoeding verschilt per zorgverzekeraar.

Heeft u graag persoonlijk advies?
Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag vrijblijvend advies hoe u uw huid het beste kunt verzorgen en bij welke behandelingen u baat heeft.

In de schoonheidssalon werken we met Courtin. Een productlijn die gebaseerd is op een acne huid. Deze producten zijn ook in onze winkel te koop voor thuis gebruik.

Kijk onder het kopje ‘Producten’ en daar vindt u informatie over het product.

 

Comments are closed.